Bakonyi csirkemell recept

Recept elkészítése:

Bakonyi csirkemell recept

Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy csirkemell csonttal együtt,
4 evőkanál olaj,
1 közepes vöröshagyma,
2 teáskanál pirospaprika,
1-2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál őrölt köménymag,
1-1 paprika és paradicsom (télen 10 dkg lecsó),
40 dkg gomba,
1 púpozott evőkanál finomliszt,
1-1 dl tejföl és tejszín,
1 csapott kiskanál darált cseresznyepaprika,
só.

Elkészítés:

A két csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, és 4-4 szeletre vágjuk. Kissé kiveregetjük, megsózzuk, és az olajban a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük, a lábosból kiemeljük. A visszamaradó olajban közepes lángon, kevergetve aranysárgára sütjük a finomra vágott hagymát, a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és azonnal - mielőtt a paprika megéghetne - felöntjük 5 dl vízzel. 1 kiskanál sót beleszórunk, a présen áttört fokhagymával és az őrölt köménnyel fűszerezzük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, majd mindkettő húsát fölaprítjuk, az ízes léhez adjuk. A csirkecsontot is beletesszük és lefödve, közepes lángon 30 percig főzzük.
Ez alatt a gombát megtisztítjuk, és cikkekre vágjuk. A paprikás lét átszűrjük, a csont kivételével át is törjük - de az is jó, ha a csontot kivesszük, a lét pedig turmixoljuk -, majd újra a tűzre tesszük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy összesen 5 dl legyen. A gombát hozzáadjuk, fölforraljuk, lefödve, kis lángon 10 percig főzzük. A lisztet a tejföllel és tejszínnel simára keverjük, kevés forró paprikás lét hozzáadunk, majd az egészet a gombához öntjük.
A cseresznyepaprikával tüzesítjük, és néhányszor megkeverve 2-3 percig forraljuk, ez alatt mártássűrűségű lesz. Tálaláskor a húst a paprikás gombamártásban megforrósítjuk. Galuskával kínáljuk.

Elkészítési idő: 1 óra

Receptek kategória: