Brassói aprópecsenye Judit módra recept

Brassói aprópecsenye Judit módra recept
Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sovány sertéshús (lapocka vagy valami jó porhanyós rész),
5-6 nagy gerezd fokhagyma,
őrölt bors (gyengébb gyomrúaknak fehérbors),
étolaj vagy kb. 3 dkg zsír,
só,
burgonya 1,5 - 2 kg.

Elkészítés:

Előkészítés: A húst megtisztítjuk a zsíros vagy hártyás részektől és csíkokra (kb. 1x1x6 cm) vágjuk. A fokhagymákat megkaparjuk pépesre. A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk, megmossuk és hagyjuk lecsurogni.
 
Egy nagyobb (3-4 l-es) lábasban vagy fedővel rendelkező serpenyőben megforrósítjuk az olajat/zsírt, rádobjuk a csíkokra vágott húst, megforgatjuk, amíg a színe kifehéredik, közben megsózzuk, majd takarékra vesszük a hőforrást, lefedjük az edényt, és lassú tűzön pároljuk a húst. Nem kell vizet aláönteni, mert a hús úgyis levet ereszt, ami elegendő a pároláshoz.  Közben szép halvány pirosra kisütjük a burgonyát. Amikor halljuk, hogy a hús elfőtte a levét, levesszük a fedőt róla, megborsozzuk, rárakjuk a fokhagyma pépet, összekeverjük, és nagyobb hőfokon enyhén megpirítjuk, azután hozzáöntjük a sült burgonyát, az edényt újból lefedjük, és a húst a krumplival enyhén összerázogatjuk. Azon nyomban tálaljuk.
 
Mások olaj helyett szalonna kisült zsírjában szokták készíteni, úgy is nagyon finom. Ettem már olyan brassóit is, amit a fokhagymán kívül, pl. majorannával fűszereztek, ez nekem nem ízlett annyira, de ahány ház, annyi szokás.

The Mountain - 3D pólók