Szőlőlevél eltevése recept

Recept elkészítése:

Szőlőlevél eltevése recept

Elkészítés:

      A szőlőlevélből készült "Töltike" ízletes, vitamindús étel, de csak a zsenge, permetezetlen szőlőlevelek jók hozzá. A jól kifejlett, de zsenge - még nem permetezett - szőlőleveleket leszedjük, jól megmossuk, és egy nagyobb, bő szájú üvegbe egymásra rakott csomókba, szorosan lenyomkodva berakjuk. Az üveget teleöntjük hideg sós vízzel (fél liter vízre egy púpozott evőkanál sót számítva), és egy kis fedővel letakarva szellős helyre tesszük. A lé kiforr és előfordulhat, hogy kifut. Ha apad, pótoljuk sós vízzel. Néhány nap múlva a szőlőleveleket lejjebb nyomjuk, és újabbakat teszünk az üvegbe, amiket hurkapálcika-darabokkal leszorítunk. Ha már nem forr és megtisztult a lé, akkor az üveget lekötjük. Többször nézzük meg, hogy a folyadék ellepi-e a szőlőleveleket, és ha szükséges, akkor pótoljuk, mert különben készítményünk megromlik. Használat előtt a leveleket egy kevés langyos vízben mossuk át.
Megjegyzés: A tölteléket a levelekbe csomagoljuk, a felaprított karalábé-, karfiol- vagy kel-leveleket, pedig ugyanúgy használjuk fel, mint a káposztát, mikor töltött káposztát készítünk. A podlupka (padlutka, tőtike, töltike) elkészítési módja gyakorlatilag azonos a töltött káposztáéval, annyi különbséggel, hogy ebbe az ételbe rendszerint kaprot is teszünk.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: