Szőlőlekvár 3. recept

Szőlőlekvár 3. recept

Hozzávalók:
2 kg nagyon érett, édes otelló-fajta, fekete szőlő,
60 dkg kristálycukor,
1 citrom reszelt héja,
1 mokkáskanál őrölt fahéj.

Elkészítés:

      A szőlőt többször, váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, leszemezzük, és még egyszer szűrőbe téve megmossuk. Ismét lecsöpögtetjük. Befőzőlábosba rakunk egy réteg szőlőszemet, rászórunk egy réteg cukrot és a fűszerekből egy keveset. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tartanak a hozzávalók. Fedő nélkül, kis lángon kezdjük főzni. A tetejére feljövő habot és a szőlőmagokat gondosan, kis szűrőkanállal folyamatosan leszedegetjük, amíg csak tart a habképződés, illetve amíg az összes szőlőszem, fel nem pattan. Ha már nem jön fel mag a tetejére, lezárjuk alatta a lángot, és tűzforrón, kisméretű, kiforrázott üvegekbe töltjük. Megvárjuk, míg a teteje kissé megbőrösödik, csak ezután kötjük le. Ha egészen kihűlt, eltesszük a kamrába. Megjegyzés: Rendkívül finom, sokféle édességhez használható csemege. Sötét színe miatt nagyon dekoratív, ezért torták és sütemények díszítésére is használható. Csodálatos ízű fagylaltkombinációt lehet belőle készíteni, amelynek a színe is, az íze is különleges!

vissza a főoldalra