Sólet I. recept

Sólet I. recept
Hozzávalók:

40 dkg nagy szemű tarkabab,
25 dkg füstölt libamell,
10 dkg árpagyöngy,
2 evőkanál libazsír (vagy olaj),
4 tojás,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés:

Félórára beáztatunk egy cserépedényt (Rőmertopfot), majd lecsöpögtetjük. Az előzőleg egy éjszakára ugyancsak beáztatott babot és árpagyöngyöt leszűrjük, és beleöntjük a cserépedénybe. Rászórjuk a meghámozott és apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, majd a babba négy kis fészket mélyítünk. Belefektetjük a megmosott, nyers, héjas tojásokat. Ráfektetjük az ugyancsak - minimum 24 órán keresztül - áztatott, füstölt libamellet, és rászórjuk a pirospaprikát. Csak kissé sózzuk, mert a füstölt hús sós. Meg is borsozzuk, majd ráöntjük a megolvasztott libazsírt és annyi vizet, hogy az egészet ellepje. A cseréptálat saját fedelével lefedjük, és hideg sütőbe toljuk. Csak fokozatosan emeljük a sütő hőmérsékletét (a takaréklángról mindössze a közepes fokozatig, 20 perc alatt), nehogy a cserépedény elrepedjen. Körülbelül 3 órán keresztül pároljuk a sóletet. Ezután az edényt felnyitjuk, a húst felszeleteljük, a tojásokat hámozás után negyedekbe vágjuk, és mindkettőt a bab tetejére rakjuk. (Ha nincs cserépedény, készítsük vasfazékban, ugyancsak a sütőben. Ekkor több vizet öntsünk a babra, és a sütőt melegítsük elő, mielőtt betennénk az ételt.)