Bárány sótésztában recept

Bárány sótésztában - Cordero en masa del sal recept

Hozzávalók:
1,2 kg bárányborda

A sótésztához:
22 dkg tengeri só,
24 dkg liszt,
8 cl víz,
1 db tojás,
bors,
rozmaring,
kakukkfű.

A fűszeres tésztához:
20 dkg kenyérbél vagy zsemlemorzsa,
10 dkg vaj,
2 cl olívaolaj,
só,
bors,
petrezselyem,
kakukkfű,
bazsalikom.

A mártáshoz:
a bárány csontja,
10 dkg vaj,
6 dkg zeller,
8 dkg hagyma,
4 dkg fokhagyma,
só.

Elkészítés:

      A sótészta elkészítése: egy nagy keverőtálba lisztet öntünk, hozzáadjuk a durva só egy részét, a kakukkfüvet, borsot és kézzel összedolgozzuk és egy-másfél órát pihentetjük. Ez a sótészta olyan lesz, mint egy kemence, mert ebben fog megsülni a bárány. A sótésztát azonban nem lehet megenni. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán nem túl vékonyra kinyújtjuk.
      A fűszeres tészta elkészítése: a hozzávalókat összeturmixoljuk és közben az olívaolajat lassan hozzáadagoljuk. A bárány elkészítése: a bárányt kicsontozzuk, kiszedjük a hártyát és a szüzet. A szüzet hosszában összehajtjuk, a tetejére tesszük a hártyát és amikor elkészült a fűszeres tészta, akkor ráhelyezzük a megsózott szűz tetejére és lezárjuk a hártyával. A csontból és a zöldségekből elkészítjük a mártást.
      A mártás elkészítése: a csontot megpirítjuk, kicsit odaégetjük, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje a bárányt. Hozzáadjuk a zöldségeket és addig főzzük, míg el nem párolog a víz. Ezután ismét felöntjük vízzel és hagyjuk, hogy szinte teljesen elfője a levét. Ha kész, kiszedjük a csontot és a zöldséges lét pépesítjük, majd paszírozzuk. A bárány megsütése: a kinyújtott sótészta aljára helyezzük a zöldséges masszával megtöltött bárányt, közben levágjuk a sótészta felesleges részét. Először alulról felfelé ráhajtjuk a bárányra a sótésztát, melynek tetejét és környékét megkenünk tojással. Erre ráhajtjuk a másik felét, jól összetapasztjuk, tepsibe rakjuk, a tetejét megszórjuk a maradék durva sóval, majd megkenjük felvert tojással, amelybe pici sót, cukrot hintünk. Sütőben 15 percig sütjük, majd miután kivettük 45 percig hagyjuk, hogy a bárány a sótésztában megsüljön.

Elkészítés ideje: 2,5óra

The Mountain - 3D pólók